Byggnation och vårdhygien - BOV 2025
Vårdhygieniska aspekter vid ny- och ombyggnation samt renovering av vårdlokaler
Svensk Förening för Vårdhygien har sedan 1998 regelbundet sammanställt kunskapsunderlag kring vårdhygieniska aspekter på vårdlokaler, efter att SPRI (Sjukvårdens Planerings och Rationaliseringsinstitut) lades ner. Den första upplagan publicerades 2003, den andra reviderades 2010, och den tredje reviderades 2016. 2025 publiceras den fjärde reviderade upplagan.
Syftet med detta dokument är att behandla de aspekter på vårdlokaler som kan ha betydelse för att förebygga smittspridning och uppkomst av vårdrelaterade infektioner.
Väl utformade vårdlokaler är en förutsättning för att upprätthålla en god hygienisk standard och ge vårdpersonal möjlighet att följa vårdhygieniska rutiner, vilket bidrar till minskad risk för smittspridning.
För att utforma vårdlokaler med god hygienisk standard krävs en förståelse för verksamhetens risker och en bred kunskap och erfarenhet inom vårdhygien, men även inom byggnation, tekniska installationer och fastighetsförvaltning.
I denna fjärde upplaga har en genomgripande strukturförändring genomförts med förhoppning om att information och rekommendationer blir mer harmoniserade genom hela dokumentet. Detta för att förtydliga bakgrunden till olika rekommendationer och därmed öka möjligheten att göra bättre riskanalyser och prioriteringar i lokala projekt.
Mycket ny kunskap har framkommit inom området vatten och ventilation och kapitlen som rör dessa områden är därför helt omarbetade. Lokaler för kommunal vård och tandvård har i tidigare upplagor beskrivits kortfattat men har i denna upplaga fått större utrymme. I övrigt har innehållet setts över och uppdaterats med hänsyn till nuvarande kunskap och erfarenhet.